Útmutató a helyes méretválasztáshoz

MUSHER termékekhez egy kis segítség!

A helyes méret kiválasztása legbiztosabban csak az adott termék adott kutyára történő felpróbálásakor lehetséges. Ehhez lehetőséget biztosítunk, ennek részleteiről bővebben a Személyes vásárlás menüpontban adunk tájékoztatást.

Ha személyesen nem tudsz velünk találkozni, akkor kérdezz körbe az környéken lakó ismerősöknél. Biztosan akad valaki, akinek hasonló méretű Musher hámja van. 

Ha egyik sem megoldható, akkor marad a mérés alapján választás.

NYAKÖRVEK

A nyakörvek közül a Seppala félfolytó nyakörv méretezése lehet kérdés. A nyakörvek méretezése az összehúzott, legszűkebb körméretét jelenti. Vagyis a nyakörv a maximum 36-os nyakkörméretű (fontos! a hámoknál a vállakhoz legközelebb mérünk, nyakörvnél a rendes nyakkörméretet kell mérni!) kutyának lesz jó. Fontos hogy a nyakörv ne fojtsa a kutyát összehúzva, ugyanakkor ki se tudja belőle húzni a fejét. Kiengedve 6 cm-el nagyobb a körmérete. Ha kis vagy nagytestű kutyáról van szó, akkor egyedi méretre tud a gyártó készíteni nyakörvet. 

SZÁRAK

A három szempont alapján kell szárat választani. 

 1. A kutya súlya - A szárak többsége a 10 kg feletti kutyákra lett méretezve. Ha kistestű kutyád van, akkor a Seppala rugalmas szár 10kg alatti kutyáknak tervezett verziója lesz a jó választás.
  A nagyobb kutyáknál bármelyik típus választható
 2. A kutya húzóhajlama - Ha a kutyád stabilan folyamatosan előtted fut akkor bátran lehet hosszabb szárakat választani. Ha viszont nem fut végig előtted akkor a szár meglazul, és ha nagyon hosszú kényelmetlenül lelóg a láb elé. Ilyen kutyáknak a rövidebb, vagy rövidre álítható szárakat javasoljuk, mint az Inuit, a Spartan vagy a Seppala S-es mérete.
 3. Mire szeretnéd haszálni - Ha csak futni szeretnél a kutyával akkor a rövidebb szárak tökéletesen megfelelnek. Ha viszont valamikor a bikejöring, vagy dogscooter sportokkal is próbálkoznátok, akkor már a rövid szárak balesetveszélyesek lehetnek, mivel nincs biztonságos tér a kerék és a kutya között. Ez a kutyát is zavarni fogja. Tehát ha ilyen sportok is érdekelnek, akkor Seppala M vagy L mérete, illetve az Amundsen szár lehet a jó választás.
  Ha szempont hogy futás közben többször kézben tartsd a pórázt, pl egy akadályversenyen, akkor kényelmesebb a bélelt foggantyús Spartan rugalmas szár használata. 

ÖVEK

Az övek talán a legegyszerűbbek, itt nem feltétlen a méret a lehet a legfontosabb szempont.

 • Inuit és Seppala övek:  "one size fits all" rendszerben készülnek, nagyon nagy állíthatósággal rendelkeznek. 
 • Amundsen és Spartan övek: Méretezett övek, a termék adatlapján találod hozzá a méretezést.

HÁMOK

Elérkeztünk a legkritikusabb kérdéshez. Hogyan mit is mérjünk a kutyán?

Készítettünk régebben egy videót a helyes méretválasztásról, amit szívesen ajánlunk figyelmetekbe.

Itt egy ábra is, mely szintén segíthet nektek a helyes mérésben:

Általánosságban akkor jó egy hám ha:

 • A nyak nem szűk - a nyak alsó összevarrása nem esik magasabbra mint a szegycsont felső pontja, mert így nem nyomja a légcsővet
 • A nyak nem túl nagy -  Ha nagy akkor nem fekszik fel helyesen, kifordul a vállakra és akadályozza a szabad mozgást
 • A lábak között nem túl széles -  Ha széles akkor bevág hónaljban, ami azon kívül hogy kényelmetlen a kutyának, előbb-utóbb kisebesedést okoz!
 • Nem túl mély mellkasban/nem túl hosszú - Ha túl hosszú, vagy a mellkas mélysége sok, akkor a bordakosár mögé bukik a hám és húzás közben a lágyrészt nyomja, vagy nagyobb túlméret esetén a hátsó combokon fut. Rövid hámoknál ez nem fordul elő, mert nem ér el a hám semmiképpen a kutya faráig. Általánosságban akkor jó a hám hossza, ha a heveder  vége kb a faroktő környékére esik. Innen indul általában a bekötéshez használt zsinórkarika, ami meghosszabbítja a hámot, hogy a fém karabiner ne érjen a kutyához.

A Musher 4 hámtípusából az állítható típusoknál a hibázás lehetősége jelentősen kisebb. Kezdjük ezekkel:

 • Amundsen - A hám hosszában és mellkas mélységben egészen nagy intervallumban állíható. A nyakméret viszont fix. A gyártó ezeket a hámokat elsősorban az arányaiban hosszú kutyákra tervezte (német vizsla, agár), így a nyakmérete viszonylag szűk. Ennél a hámnál két méretet kell mérni, a nyak körméretét (A), és a háthosszt (C). Ezek alapján tudunk segíteni választani. Amennyiben nagyobb nyakméretre van szükség, úgy egyedi gyártásban tudunk ilyet készíttetni.
 • Spartan - A hám állítható nyak és mellkas méretű ún. rövidhám. Emiatt a nyak körméretét (A), és a mellkas körméretét (B) kell lemérni a választáshoz. 

Nézzük a két fix méretű hámot, ahol állítási lehetőség hiányában egészen pontosan kell mérni. Mivel minden kutya alkata, mellkas mérete és formája más, más bundával rendelkeznek, így a mérés alapján nem lehet 100%os biztonsággal hámot választani. Minél kisebb a kutya, annál nagyobb az esélye az egyedi gyártású hám igényének. 

 • Inuit, Seppala -  A választáshoz a nyak körméretét (A), a mellkas körméretét (B), és a háthosszt (C) kell lemérni. A gyártó mérettáblát nem publikált, viszont sokszáz kutyának eladott hám alapján tudunk segíteni a választásban. A tapasztalatunk alapján előfordul viszont hogy a gazdi mérése alapján 2 egyforma méretű kutya különböző hámot igényel.
  A seppala az eltérő nyakkialakítás miatt szűkebb nyakú mint az Inuit. A legnépszerűbb hám az Inuit, így ha Inuitot próbálunk és annak picit nagy a nyaka akkor a Seppala tökéletes lesz.

Ha még mindig bizonytalan vagy (amit teljesen megértünk :D) fordulj hozzánk bizalommal akár itt, akár Facebook üzenetben! 

Webáruház készítés